Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Comhem problem

Har och har haft en ostabil anslutning sen i torsdags, har vid olika tidpunkter pingat olika servrar (tex chalmers.se, google.com med flera), har vid dessa tillfällen låtit pingen pågå olika långt mellan 5 minuter och en hel natt. Det bästa resultat som jag har fått är att jag “bara” har tappat bort 32% av de skickade pingarna, som värst har det vart 95%.

Jag har pingat med den vanliga upp sättningen via mitt privata trådlösa, och datorn kopplad rakt in i modemet, (utan brandväggar och annat).

Oftast när man skall surfa till en sida så får man välja att uppdatera/ try again för att sidan skall skall komma fram.

//Christer

Min internet anslutning knasar :S

På senare tid har jag märkt att  min internet anslutning inte är riktigt stabil.  Jag märkte detta genom att ansluta till en IRC kanal. Problemet visar sig genom att min klient kopplas ner från servern lite då och då. Enligt en kompis loggar från kanal så är jag nere mellan 14-17 minuter per gång.  Detta har fått mig att försöka leta reda på problemet så att de kan lösas. Då jag inte riktigt vet vart problemet ligger så har jag skrivit ett shell-script som kontrollerar o jag har kontakt med nätet en gång i minuten mha Cron. Är fallet så att jag inte har kontakt med nätet så kör jag en traceroute för att se vart det hela skiter sig.

För att skriva detta scipt behövde jag lära mig hur man kontrollerar med vilken status som tidigare commando i terminalen avslutades med.. Det va så enkel som att skriva “echo $?”

if it ain’t broken, DON’T FIX IT!

Idag när jag hade lite tråkigt så fick jag för mig att uppdatera lite Firmwares på olika maskiner hemma. De blev två firmware uppdateringar, det var dels blue-ray spelaren och tvn som fick ny mjukvara. Uppdateringen av Blue-ray spelaren var inga som helst problem att uppdatera. Men när det var tvns tur att bli uppdaterad så blev det problem.

Det började med att jag laddade ner den nya firmware och när jag skulle lägga in filerna på ett usb-minne så ville ubuntu bara mounta usb-minnet i skrivskyddat läge. Till slut löste det sig genom att jag formaterade om usbminnet med gparted. Med filerna äntligen på usb-minnet så tog jag mig till tv:n och satte i usb-minnet. Tryckte på de knapparna som guiden visade att jag skulle tycka på för att uppgradera tv:n.

När uppdateringen väl hade blivit inlagd och jag satte på tv:n igen så var inga kanaler längre lagrade (och inga hittades vid en kanalsökning) och menyerna var väldigt suddiga. Dette gjorde mig inte glad och jag började att söka på nätet för att se om jag kunde hitta en fix till detta problem. Jag hittade inte någon lösning på problemet så jag och en vän fram till att jag skulle försöka nedgradera till tidigare firmware. Jag letade upp en gammal firmware och la in den på usb-minnet. Försökte nedgradera i tv:n men den ville inte läggas in.

När inte nergraderingen heller fungerade så hittade jag hur man tog sig in i service-menyn på tvn. Tittade runt där och ändrade några inställningar och vips så fungerade tv:n igen som den skulle, dock efer en ny kanalsökning.

Reunion och Storseger

I lördags var det åter träff med de gamla lumpar polarna, 8 år efter det att vi muckade. Det hela började med att 15 av de 16 personer som hade anmält sig dök upp upp på Hard Rock Cafe. Där blev det bowling, hamburger-tallrik och en massa trevligt tjôt. Sen var vi några som som gik vidare på lite olika ställen och hade mycket trevligt. Det slutade med att jag sov på en gammal lumpar polares soffa och vaknade klockan efter 4 timmar sömn.
Vid halv tio tiden hoppade vi som sov där på vagnen som tog oss hem till hisingen. Var hemma runt halv elva och då var det bara att äta frukost och ta sig en dush för att åka in till Gamle Port (GP) för att ladda upp inför den allsvenska premiären på den nya arenen med det gamla namnet (Gamla Ullevi).

På GP blev det øhl drickande och tjôtande med massa trevligt folk. När klockan blev halv två så gick de flesta från GP till arenan, men jag och en vän fick stanna kvar ty min bror hade inte kommit dit än och jag hade hans biljett. Vi kunde inte gå där ifrån med de andra för min bror är nog den enda jag känner som inte har en mobiltelefon… 20 minuter senare kommer han iaf till Harald Hjörnes plats.

Väl vid arenan som jag tidigare inte hade varit på så så är det ganksa trångt men det är inte några större problem ändå att ta sig fram till den ingången som vi skulle gå in i. När vi skulle gå in så tyckte jag att det var lite få insläpp så allt har inte blivit bättre på den nya arenan.

I halvtid stod det 1-4, men jag kände mig nervös ändå för i slutet så var GAIS försvarsspel riktigt dåligt och de va tillfälligheter som gjode att inte det inte var jämnare.. 1-1 eller 1-2 hade vart rättvisa resultat i halvlek. Den första halvleken var verkligen inte som vanligt när det gäller GAIS. Det brukar vara så att turen brukar gynna det motståndarna, fast denna gången så var det GAIS som gynnades. Får hoppas att det blir mer av detta under säsongen.

Machen slutade 1-5 iaf och jag och många med mig fick gå hem med ett leende på läpparna. 🙂 Detta dock efter att ha testa hur standarden på hamburger-restaurangen MAX på arenan var. Det var (som sig bör, men till skillnad mot många andra snabbmatsrestauranger) varm mat, både burgare och pommes…. Så det har varit en trevlig och lyckad helg 😀

Så i skrivande stund leder GAIS allsvenskan, och ÖIS ligger sist.

Keyboard shortcuts

En vän till mig har fixat detta script för att släcka bakgrundsbelysningen på lcd skärmen direkt vid låsning av datorn.

Jag tyckte om scriptet och ville lägga till det i Ubuntu (Med gnome) så att de kördes genom att enbart trycka på super+L. För att åstakomma detta så föjde jag denna guide. Som det går att läsa i kommentarer på den sidan så skall man lägga till “<Super_L>l” för att indikera den vänstra super-tangenten och l. Detta ville inte fungera för mig :(. Det resulterade i att varje gång jag skrev l så kördes scriptet vilket resulterade i att datorn låste sig. För att jag sulle kunna skriva ‘l’ så var jag tvungen att trycka Super+l..

Då hittade en vän till mig lösningen på någon sida: Det skulle vara <Mod4> och inte <Super_L> för att indikera super-tangenten.

Edit: rättade till problem med > och <

Dilirium ännu en gång..

Igår blev jag bjuden på restaurang av min familj. Det blev att vi åt på Lotus bar på linnégatan. Det var både gott och mättande.

Efter de blev det att vi tog en promenad till Dilirum Café, där vi satt och tog två øhl.

Det var en lycka och trevlig kväll 😀

Edit: Ändrade till rätt namn på restaurangen

Dilirium igår.

Igår var det återigen en träff på Dilirum Café i göteborg. Det kom en del trevliga datanördar och vi satt och drack øhl och tjötade om allt möjligt 🙂

Det var en trevlig uppladdning inför min muntliga presentation av examensarbetet som jag hade idag 😀

Godkänd muntlig presentation

Idag blev jag klar med den muntliga presentationen på mitt Examensarbete. Fick även en signatur på att rapporten är godkänd 😀

Så nu är det bara massa byråkrati kvar innan jag får mitt Examensbevis. Enligt andra så är det en process som tar ett tag :S De hade väl räckt för typ en handläggare att skriva på att jag uppfyller kraven skriver på ett papper som jag med till rektorn som skriver på ett bevis…

Diff filer i Bazaar

För att skapa en patch fil för en källkod som ligger i ett Bazaar repostery. Nedan visas ett exempel för programmet Gnash.

Detta skapar en diff fil för hela repositoryt

bzr diff -r ancestor:http://bzr.savannah.gnu.org/r/gnash/trunk/

Dialoger i shell-skript

Vill du ha en dialog med i ett Shell-script

använd programmet zenity

Ett exempel på en info ruta är:


zenity --info --text "Mamma mu, e de du?"

och på en fråge-dialog:

zenity --question --text "Mamma mu, e de du?"