Bilim Haftası ve Çocuklar ile “Linuks”
Dün, üniversitedeki öğrencilik hayatımın en ilginç deneyimlerinden birini yaşadığım bir gün oldu!
Gözlemlerimi, geri bildirimlerimi yazmadan önce kısaca özetlemem gerekirse; ana sınıfı, ilköğretim ve lise öğrencileri, onların öğretmenleri ve çocuklarını gezdirmeye gelmiş veliler ile Gnu/Linux ve Özgür Yazılım Sohbetleri geçirdiğimiz bir gün oldu diyebilirim.
Aslında ufaklıkların gözünden günün özeti “Linuks ve Oyunlar” da olmuş olabilir 🙂
Kendi evindeki bilgisayarlarına ya da öğretmenlerine ısrar yapmaya karar verip okuldaki bilgisayarlarına bir dağıtım kurmak isteyen meraklı ufaklıkların, bizlere sorup, not defterlerine linuks diye not almasından dolayı Linuks olacak artık benim için Gnu/Linux. 🙂
Öncelikle, Ege Üniversitesi Bilim Haftası hakkında bilgi vererek, sonra da bizim standımızda yaptıklarımızdan bahsederek devam etmeliyim yazmaya sanırım.
2-4 Mayıs 2012 tarihinde, Ege Üniversitesi’nde Bilim Haftası 4 kutlandı. Konferanslar, etkinlikler ve SKS Otopark Alanı’nın orada farklı bölümler tarafından açılmış standlar ile kutlandı Bilim Haftası.
Stand alanı, şenlik alanı gibiydi hakikaten. Misal; Tekstil Mühendisliği, standında kumaşın öyküsünü anlatırken (hem de ipek böceklerini de yanlarında getirerek), Diş Hekimliği ise çocuklara diş fırçası ve diş macunu hediye ederek bilgi verdi. Ben en çok Biyomühendislik öğrencilerinin bizler için de sabunun hikayesini anlatıp, deney yapmasını sevdim.
Vee tabii biz de Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği olarak bölümden gönüllü öğrenciler ve akademisyenler ile birlikte stand açtık.
Onlara kasanın içini açtığımızda neler çıktığını gösterdik, anlattık.
Aslında bu noktada onlardan birisinin bizlere pek çok şey anlattığını söylemek mümkün!
Yakup, Torbalı’dan buraya gelmiş bir 7.sınıf öğrencisi. Donanıma epey meraklıymış. Birçok şey bilmesine rağmen “Az biraz anlıyorum sadece” diyecek kadar da mütevazi.
Okulu alandan ayrılana dek bizlere yardım etti. Kendisi gibi başka okullardan gelen arkadaşlarına da bizlere de yardımcı oldu seve seve. Sonra arkadaşı Furkan ile bizlere başka standlardan boyamalar, dondurmalar da getirerek desteklerini sürdürdü.
Çocukların defterlerine yapıştırmaları için LKD‘nin bilhassa penguenli stickerlarından dağıttık epey bolca. Çocuklar öyle mutlu oldu ki! Hatta oynattığımız bazı oyunlarda kazananlara ikişer tane ödül olarak verdik. “Öğretmenim bakın ben kazandım” diye mutlu olan çocuklar adına stickerlar için Linux Kullanıcıları Derneği‘ne teşekkürü bir borç bilirim. 🙂
Standa gelen arkadaşların yaş seviyesine ve bilgi düzeyine göre konuşmaların seyri değişti tabii ki. Genel olarak evlerinde, sınıflarında, okullarında bir bilgisayar olup olmadığını sorarak konuşmaya başladık. Ana sınıfları dahil neredeyse her sınıfın bir bilgisayarı olduğunu öğrenerek epey şaşırdım.
Donanımın ne olduğunu anlattıktan sonra onlara işletim sisteminin ne olduğunu anlattık. Hatta bunu da insan vücuduna benzeterek anlattık. Evlerindeki malum işletim sistemi ile “Linuks”un farklılıklarını anlattık. “Virüs derdi yok hem de ücretsiz. Crack’e de gerek yok” dediğimizde ufaklıklardan virüs bulaşan bilgisayarlar, format hikayeleri, anne babalardan azar hikayeleri işittik bolca. 🙂
Çocuklara TuxMath, Super TuxKart, Super Tux 2, GNU Jump oynattık. “Adam asmaca daoynatmalı” tavsiyesi de epey işe yaradı. Tabii “Bu Linuks ile şimdi Crysis oynanıyor mu abla?” soruları da peşi sıra geldi.
Zeki, meraklı birçok arkadaşın özgür yazılımla erkenden tanışması beni epey mutlu etti. Aslında bu tanışmanın devamının da gelmesi adına biraz da öğretmenlere ve bizlere iş düşüyor.
Çocukları alana getiren sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenleri, beden eğitimi öğretmenleri, velileri de merakla dinledi. Oyunları heyecanla izlediler.
Misal, sınıflarda matematik derslerinde oynatılması için TuxMath ne güzel bir oyun! Ekrandan rakamlar akıyor, hesaplama işlemlerinin sonuçlarını bildikçe sen kazanıyorsun. Zorluk seviyeleri ayrı, seçilen işlem türleri ayrı.. Çocuklara matematiği sevdirecek, zihinden daha hızlı işlem yaptıracak bir oyun.
Sonra adam asmaca oyunu KHangman hem Türkçe hem de İngilizce kelime bilgisinin gelişimi adına tam çocuklar için.
Yazılım merkezinden ücretsiz bir şekilde, virüs korkusu olmadan kolayca yükleme imkanı olan tüm bu eğitsel paketleri, oyunları keyifle izleyen çocukları getiren öğretmenlerimiz oldu. Tabii ilgili velilerimiz de.Bizlere kendi okullarındaki, sınıflarındaki bilgisayarlara da bunları kurmanın mümkün olup olmadığını sordular. Öyle mutlu oldum ki o anlarda… Ben standın başında olduğum üç saat boyunca 10 tane öğretmen, veli e-posta adresini verdi bizlere!
O vakit tez zamanda onlara kurulum ile ilgili bilgilendirici özenli bir e-posta ile geri dönüş yapmalı. 🙂