Internet Ungovernance Forum (ungovForum) and FSFE

Last month, September 4-5, 2014,  Internet Ungovernance Forum (ungovForum) was organized by Alternative Informatics Association (Alternatif Bilişim Derneği) for people who demand that fundamental freedoms, openness, unity and net neutrality remain the building blocks of the Internet.

I suggest you to visit UngovForum web page and program! I want to mention about Free Software Foundation Europe booth and awesome situations for me!

First of all, i attended UngovParty and i met  Jacob Appelbaum. He  signed my Cypherpunks book! 🙂

Jacob Appelbaum & Cypherpunks& Me \o/ Continue »

Berlin ve Avrupa Özgür Yazılım Vakfı Maceram

Geçtiğimiz hafta Avrupa Özgür Yazılım Vakfı’nın (Free Software Foundation Europe-FSFE) daveti ile Document Freedom Day kampanyası için düzenlenen uluslararası toplantıya katılmak için gittiğim Berlin’de hayatımın en güzel beş gününü geçirdim.

Document Freedom Day (Belge Özgürlüğü Günü), açık standartlar ve açık belge biçimleri konusunda kullanıcıları bilinçlendirerek belgelerimizi özgür kılmak amacıyla 2008 yılından beri her mart ayının son Çarşamba günü kutlanan özel bir gün. Tek günlük bir kutlama olmaktan ziyade uzun soluklu bir kampanyanın sadece bir parçası.

2012 senesinden beri bu özel günün Türkiye’de de kutlanması ve daha fazla kişiye yayılması için heyecanlı bir şekilde FSFE ekibi ile çalışmam diğer özgür yazılım kampanyaları ile de devam etmişti.

Birkaç ay önce Avrupa Özgür Yazılım Vakfı’ndan bir e-posta aldım. FSFE masraflarımı karşılayacaklarını belirtip, Berlin’deki DFD toplantısına katılmamdan mutluluk duyacaklarını iletmişlerdi.
Continue »

2013 Yazılım Özgürlüğü Günü’nü birlikte kutlayalım!

Yazılım Özgürlüğü Günü, 21 Eylül 2013 Cumartesi (evet bu Cumartesi) dünyanın birçok yerinde farklı farklı etkinlikler gerçekleştirilerek kutlanacak, her yıl da kutlanan özel bir gün.

Bu güzel günü kutlayan topluluk, grupların yer aldığı haritaya bu sene 4 şehirden 5 etkinlik ile Türkiye’yi de dahil ettik. Tıpkı geçen sene olduğu gibi. Ankara, Denizli, İzmir ve İstanbul’da toplam 5 etkinliğe sahibiz!

Siz de etkinliklerden birine katılmak isterseniz ya da duyurusunu yaparak destek olmak isterseniz diyerek bağlantıları ekliyorum.
Haydi Yazılım Özgürlüğü Günü’nü birlikte kutlayalım! 🙂

Continue »

Kadınlar Makinesi (1.Etkinlik GNU/Linux)

Ada Lovelace’ın yolundan giden kadınların katılımının teşvik edileceği “Kadınlar Makinesi” etkinliklerinin ilki GNU/Linux temasıyla 15 Ağustos 2013 Perşembe akşamı 19:30′da İstanbul HackerSpace’de başlıyor.

Belge Özgürlüğü Günü (2013) Çalışmalarımızın Özeti

Belge Özgürlüğü Günü, sitemizin bazı bölümlerinde de bahsedildiği üzere uzun soluklu bir kampanyanın sadece bir kısmı. Yani açık standartlar, belgelerimizin özgürleştirilmesi çalışmaları tek bir günde geçiştireceğimiz şeyler değil. Yine de güzel çalışmaları, özel günler ile kutlamak hem çalışmaları daha fazla kişiye duyurmak için hem de gönüllü insanların yalnız olmadıklarını görmeleri açısından güzel oluyor. 

 Bu nedenlerle bizler de gönüllüler olarak bu işlere girişelim, bu özel günün Türkiye’de daha çok bilinmesine olanak tanıyalım dedik. Şu ana kadar olan süreçte neler yaptığımızı maddeler halinde yazayım, sonraki çalışmalara da referans niteliğinde olur belki.  

Şimdiye kadar neler yaptık?    Continue »

Belge Özgürlüğü Günü (2013) Türkiye

Belge Özgürlüğü Günü, açık standartlar ve açık belge biçimleri  konularında kullanıcıları bilinçlendirerek, belgeleri özgür kılmak  amacıyla 2008 yılından beri her Mart ayının son Çarşamba günü kutlanan evrensel bir gün. Bu özel gün, Avrupa Özgür Yazılım Vakfı’nın (FSFE) öncülüğünde, dünyanın birçok yerinde, gönüllülerin destekleriyle yürütülen bir kampanya niteliğinde.

FSFE ile 14 Şubat “#ilovefs day 2013”

FSFE (Avrupa Özgür Yazılım Vakfı) 14 Şubat için pek ilginç bir kampanyaya girişmiş.

İnsanların özgür yazılıma duydukları sevgilerini ilan edebilecekleri, daha doğrusu özgür yazılımı neden sevdiklerini paylaşmalarını sağlayarak daha çok kişiye ulaşabilecekleri, dünyada özgür yazılıma katkı veren bireylere teşekkürlerini iletebilecekleri, farklı yollarla FSFE ve özgür yazılımı destekleyecekleri bir gün haline getirmiş bugünü ve “I love Free Software Day” ilan etmiş 14 Şubatı.

Eğer kampanyaya destek olmak istiyorsanız ya da merak ediyorsanız, yapılabileceklerden  burada bahsedilmiş.

FSF ve FSFE yaptıkları çalışmalarla ve özgür yazılım hareketinde duruşlarını hiçbir koşulda bozmadan yürüttükleri kampanyalarla (misal) mezuniyetim sonrası maddi olarak da desteklemeyi çok istediğim iki vakıf.

Aslına bakarsak FSFE’nin sitesinin bugün için yapılmış tasarımını görünce yine de biraz şaşırdım. 🙂

Vakti ile bir yazımda şöyle demişim: “Özgür yazılım ile tanıştığımdan beri hayata bakış açımın epey değiştiğini düşünürüm. Stallman, işin yazılımda özgürlük kısmına daha çok yer verse de, özgürlük, bağımlılık kavramlarını bana epey sorgulatarak kişiliğimde de büyük değişikliklere yol açmıştı.”

Bu düşüncelerimde bir değişiklik olmadığından FSFE’nin benim için özel bir gün haline getirdiği bugünü pek güzel bir şekilde kutlamaya giriştim ben.

Kampanyada söylendiği gibi #ilovefs etiketi ile de kutlamamın fotoğrafını FSFE ile de (@fsfe) paylaştım. Bakınız! 🙂

Not: Fotoğrafın içerisinde yer alan benim Stallman Amca’ya imzalatma şansı bulduğum için kendimi pek şanslı hissettiğim kitaba (Özgür Yazılım, Özgür Toplum: Richard M. Stallman’ın Seçme Yazıları) şuradan ulaşabilirsiniz.

Penguen Pastanesi

Bundan yaklaşık 2 ay önce bitirme ödevim ile ilgili durumlar için (ve tabii sevdiğim insanlarla görüşmek için) yolum Ankara’ya düşmüştü. 2 günlük Ankara maceramın ilk gününde dolmuştan iner inmez karşımda Gnu/Linux’un Tux simgesinin olduğu Penguen Pastanesi’ni görmem de pek bir manidar olmuştu. 🙂

 

Tux’u alıp logosu yapıveren tek işletme burası değildi elbette. Misal 2,5 ay süren İstanbul serüvenimde de bir gün Bahçelievler’e yolum düştüğünde Penguen Döner ve Ev Yemekleri beni karşılamıştı.

Penguen Pastanesi’ni uzun zaman önce Ekşi Sözlük’e yazılanlardan bildiğimden “Bugün kahvaltım için poğaçalarımı buradan alır, gideceğim şirkete öyle geçerim” diyerek pastaneye girdim. Ki asıl hikayem burada heyecan kazanıverdi.

Poğaçalarımı sipariş ettikten sonra dayanamayıp orada çalışan amcamıza “Pastanenin adı da pek güzelmiş, logosunu bulmanız da ilginç olmuştur sanırım” diyerek konuyu açmaya çalıştım. Birçok arkadaşım “Utanmadınız mı Tux logosunu kopyalamaya?” diye sorsaydın asıl dese de ben daha ılımlı bir şekilde yaklaşmaya çabaladım.

Pastane çalışanı “Burası 60 yıllık müessese, adı da o zamanlardan geliyor” dediğinde epey bir gülümsedim. 🙂

Aslında İzmir’den geldiğimi, internette önceden burayı gördüğümden, merakımdan buraya uğradığımı söylediğimde çalışan amcamız “Öyle mi? Burası internette varmış demek” dediğinde öyle mutlu gözüküyordu ki ona internette nasıl var olduğunu anlatmaya çekiniverdim

Amca bana şöyle bir baktıktan sonra Turing Bilişim Buluşması için gittiğim zamanlarda Şirince’den aldığım penguenli kolyeme gözü takılıp “Siz penguenleri yakından takip ediyorsunuz galiba” dedi 🙂

Continue »

Bilim Haftası ve Çocuklar ile “Linuks”

Dün, üniversitedeki öğrencilik hayatımın en ilginç deneyimlerinden birini yaşadığım bir gün oldu!

Gözlemlerimi, geri bildirimlerimi yazmadan önce kısaca özetlemem gerekirse; ana sınıfı, ilköğretim ve lise öğrencileri, onların öğretmenleri ve çocuklarını gezdirmeye gelmiş veliler ile Gnu/Linux ve Özgür Yazılım Sohbetleri geçirdiğimiz bir gün oldu diyebilirim.

Aslında ufaklıkların gözünden günün özeti  “Linuks ve Oyunlar” da olmuş olabilir 🙂

Kendi evindeki bilgisayarlarına ya da öğretmenlerine ısrar yapmaya karar verip okuldaki bilgisayarlarına bir dağıtım kurmak isteyen meraklı ufaklıkların, bizlere sorup, not defterlerine linuks diye not almasından dolayı Linuks olacak artık benim için Gnu/Linux. 🙂

Öncelikle, Ege Üniversitesi Bilim Haftası hakkında bilgi vererek, sonra da bizim standımızda yaptıklarımızdan bahsederek devam etmeliyim yazmaya sanırım.

2-4 Mayıs 2012 tarihinde, Ege Üniversitesi’nde Bilim Haftası 4 kutlandı. Konferanslar, etkinlikler ve SKS Otopark Alanı’nın orada farklı bölümler tarafından açılmış standlar ile kutlandı Bilim Haftası.

Stand alanı, şenlik alanı gibiydi hakikaten. Misal; Tekstil Mühendisliği, standında kumaşın öyküsünü anlatırken (hem de ipek böceklerini de yanlarında getirerek), Diş Hekimliği ise çocuklara diş fırçası ve diş macunu hediye ederek bilgi verdi. Ben en çok Biyomühendislik öğrencilerinin bizler için de sabunun hikayesini anlatıp, deney yapmasını sevdim.

Vee tabii biz de Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği olarak bölümden gönüllü öğrenciler ve akademisyenler ile birlikte stand açtık.

Onlara kasanın içini açtığımızda neler çıktığını gösterdik, anlattık.

Aslında bu noktada onlardan birisinin bizlere pek çok şey anlattığını söylemek mümkün!

Yakup, Torbalı’dan buraya gelmiş bir 7.sınıf öğrencisi. Donanıma epey meraklıymış. Birçok şey bilmesine rağmen “Az biraz anlıyorum sadece” diyecek kadar da mütevazi.

Okulu alandan ayrılana dek bizlere yardım etti. Kendisi gibi başka okullardan gelen arkadaşlarına da bizlere de yardımcı oldu seve seve. Sonra arkadaşı Furkan ile bizlere başka standlardan boyamalar, dondurmalar da getirerek desteklerini sürdürdü.

Çocukların defterlerine yapıştırmaları için LKD‘nin bilhassa penguenli stickerlarından dağıttık epey bolca. Çocuklar öyle mutlu oldu ki! Hatta oynattığımız bazı oyunlarda kazananlara ikişer tane ödül olarak verdik. “Öğretmenim bakın ben kazandım” diye mutlu olan çocuklar adına stickerlar için Linux Kullanıcıları Derneği‘ne teşekkürü bir borç bilirim. 🙂

Standa gelen arkadaşların yaş seviyesine ve bilgi düzeyine göre konuşmaların seyri değişti tabii ki. Genel olarak evlerinde, sınıflarında, okullarında bir bilgisayar olup olmadığını sorarak konuşmaya başladık. Ana sınıfları dahil neredeyse her sınıfın bir bilgisayarı olduğunu öğrenerek epey şaşırdım.

Donanımın ne olduğunu anlattıktan sonra onlara işletim sisteminin ne olduğunu anlattık. Hatta bunu da insan vücuduna benzeterek anlattık. Evlerindeki malum işletim sistemi ile “Linuks”un farklılıklarını anlattık. “Virüs derdi yok hem de ücretsiz. Crack’e de gerek yok” dediğimizde ufaklıklardan virüs bulaşan bilgisayarlar, format hikayeleri, anne babalardan azar hikayeleri işittik bolca. 🙂

Çocuklara TuxMath, Super TuxKart, Super Tux 2, GNU Jump oynattık. “Adam asmaca daoynatmalı” tavsiyesi de epey işe yaradı. Tabii “Bu Linuks ile şimdi Crysis oynanıyor mu abla?” soruları da peşi sıra geldi.

Zeki, meraklı birçok arkadaşın özgür yazılımla erkenden tanışması beni epey mutlu etti. Aslında bu tanışmanın devamının da gelmesi adına biraz da öğretmenlere ve bizlere iş düşüyor.

Çocukları alana getiren sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenleri, beden eğitimi öğretmenleri, velileri de merakla dinledi. Oyunları heyecanla izlediler.

Misal, sınıflarda matematik derslerinde oynatılması için TuxMath ne güzel bir oyun! Ekrandan rakamlar akıyor, hesaplama işlemlerinin sonuçlarını bildikçe sen kazanıyorsun. Zorluk seviyeleri ayrı, seçilen işlem türleri ayrı.. Çocuklara matematiği sevdirecek, zihinden daha hızlı işlem yaptıracak bir oyun.

Sonra adam asmaca oyunu KHangman hem Türkçe hem de İngilizce kelime bilgisinin gelişimi adına tam çocuklar için.

Yazılım merkezinden ücretsiz bir şekilde, virüs korkusu olmadan kolayca yükleme imkanı olan tüm bu eğitsel paketleri, oyunları keyifle izleyen çocukları getiren öğretmenlerimiz oldu. Tabii ilgili velilerimiz de.Bizlere kendi okullarındaki, sınıflarındaki bilgisayarlara da bunları kurmanın mümkün olup olmadığını sordular. Öyle mutlu oldum ki o anlarda… Ben standın başında olduğum üç saat boyunca 10 tane öğretmen, veli e-posta adresini verdi bizlere!

O vakit tez zamanda onlara kurulum ile ilgili bilgilendirici özenli bir e-posta ile geri dönüş yapmalı. 🙂